Skip to content Skip to footer

Головне – ідея: як вигадати дизайн сайту?

Після того як ви переговорили з клієнтом, з’ясували, який сайт і для чого він йому потрібен, визначили напрям проєкту та набрали команду, починається один із найважливіших, але найнепередбачуваніших етапів проєкту – створення дизайну. Складність його полягає в тому, що дизайнеру з “нічого” потрібно створити “щось”, а це вимагає чималих навичок. До того ж створений дизайн повинен сподобатися замовнику, його клієнту, а також відповідати загальноприйнятим канонам.

І хоча багато дизайнерів наполягають на тому, що хороший дизайн сайту має бути мінімалістичним, без зайвої графіки та анімації, щоб відсікти все зайве, потрібно придумати щось варте. Для дизайну потрібна ідея.

Для генерації ідей зазвичай влаштовують мозкові штурми, під час яких іноді пропонуються неймовірні варіанти. Найцікавіше, що ідея, яка варта уваги, майже ніколи не приходить першою. Тому мозковий штурм є дієвим методом для пошуку ідей не лише дизайну сайту, а й будь-якої творчої діяльності. Не нехтуйте цією технікою – вона повинна займати найбільшу частину часу створення дизайну. Але щоб зробити її більш ефективною, скористайтеся нашими порадами.

ВИЗНАЧТЕ ЧАС СВОЄЇ НАЙБІЛЬШОЇ ТВОРЧОЇ АКТИВНОСТІ

У кожної людини воно своє. Творчий процес залежить від вашого робочого графіка. Тому якщо “муза” приходить до вас під час обіду, беріть блокнот і записуйте. Це – ваш золотий час. 

Не критикуйте свої ідеї

Під час мозкового штурму, головне – згенерувати якнайбільше варіантів. І якщо ви рубатимете кожну ідею на корені, то зрештою нічого не придумаєте. Забудьте про рамки та фантазуйте на повну.

Не креативте через силу

Творчий процес вимотує. Тому, якщо ваш мозок каже, що втомився, не змушуйте його працювати через силу. Інакше ви дійдете до стану, коли будете виводити каракулі в блокноті, без жодної думки. Займіться менш творчим завданням, пройдіться по офісу, або випийте каву. Пам’ятайте, робота – не вовк)

Записуйте всі свої ідеї

Не кожна гарна ідея здається такою із самого початку. Тож записуйте все, що вигадуєте під час мозкового штурму. Не можете сформулювати – замалюйте. Для цього можете користуватися спеціальними програмами або звичайним блокнотом із ручкою. Найголовніше – не дати ідеї вислизнути. Не робіть свої замальовки ідеальними, не доводьте їх до досконалості. Але якщо скетчі виглядають занадто нерозбірливо, робіть до них примітки, щоб не заплутатися.

шукайте натхнення

Немає нічого поганого в тому, щоб шукати натхнення в роботах інших дизайнерів. Є важлива різниця між плагіатом та переосмисленням. Тож переглядайте роботи інших авторів, оцінюйте їх, беріть щось для себе. Крім того, натхнення можна знайти у найпростіших речах. Звертайте увагу на постери до фільмів, ілюстрації у книгах та журналах. Навіть випадковий флаєр у метро може стати джерелом гарної ідеї.

Обговорюйте ідеї з колегами

Ви зможете подивитися на ідею під іншим кутом, якщо проговорите її вголос. А ще краще, якщо розкажите комусь про неї. Ви дізнаєтесь, як ідея виглядає збоку, та зможете почути коментарі. Не бійтеся критики! Конструктивні коментарі та поправки тільки зроблять вашу роботу кращою. Обговорюйте ідеї з колегами. Пам’ятайте: істина народжується у суперечці.